• Приєднуйся:
  •  
17 бер. 2023 р.

Постать Тараса Шевченка в українській національній науці, мистецтві, культурі, навіть, політиці завжди залишається актуальною, і кожне нове покоління намагається осмислити, прийняти, вмонтувати його у свій світ, залежно від викликів часу. Це щоразу актуалізує зацікавлення і особистістю самого Шевченка, і його творчістю, а також його мовою, що вийшла далеко за персональний ідіолект письменника, стала мовним кодом цілої нації.

Кафедра міжкультурної комунікації та соціально-гуманітарних дисциплін організувала та провела цикл заходів, присвячених Тарасові Шевченку як українському феномену.

06.03.2023 року захід відкрила вступним словом завідувач кафедри, доцент Тетяна Крашеніннікова. Характеристика Тараса Шевченка як українця, основоположника нової української літератури, громадського діяча та просвітителя надала можливість колегам та гостям кафедри різнобічно показати учасникам зустрічей постать письменника.

Доцент кафедри Геннадій Виноградов, у повідомленні «Тарас Шевченко очима історика», розвінчував міфи навколо постаті митця, вказав на феномен Тараса Шевченка і його значення для України як держави та українців як нації вільних духом людей.

Гостя кафедри Ірина Рева, науковий співробітник Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького зацікавила студентів цікавим матеріалом про дисидентів Дніпропетровщини, які в своїх працях відкривають завісу радянського погляду на Тараса Шевченка та розвінчують міфи того часу щодо «простого селянського походження» українського революціонера.

07.03.2023 – викладачі кафедри спробували показати постать українського поета у міжнародному просторі. Доцент кафедри Ірина Холод провела паралелі між Т. Шевченко та Р. Бернсом. Життя бардів синхронізувалося як в закликах до боротьби свого народу за вільне існування, незалежну державу, так і любові до природи, вербалізації мальовничих пейзажів.

Доцент кафедри Геннадій Виноградов намагався охопити цілу епоху в країнах Європи, вказати на зв’язки як політичних лідерів, так і митців через зашифровані мотиви твору «Плач Ярославни» Т. Шевченка. Як історик, він провів кельтські асоціації та паралелі у колі літературних містифікацій рубежу ХVIII – XIX ст.

До заходу долучилася і завідувачка Канадсько-українського центру Дніпровської обласної універсальної наукової бібліотеки Наталя Біловицька і презентувала унікальні видання про творчість Тараса Шевченка, які видані українською діаспорою Канади.

09.03.2023 – старший викладач кафедри Ольга Негодченко спільно зі студентами спеціальностей 081, 053 організували презентацію репродукцій картин Тараса Шевченка, адже саме як художник він зазнав успіху та слави за життя.

У заключному слові завідувач кафедри Тетяна Крашеніннікова підкреслила, що у світі сучасної пропаганди ми спостерігаємо як Росія боїться український дух та патріотизм, видаючи це у спотвореному вигляді. Саме Т.Г. Шевченко постійно у своїх творах зазначав, що українці належать духом до вільних людей.

Також на завершення кафедра спільно з учасниками заходу привітала переможців ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який проходив у межах університету. Ними стали:

І місце – Зав’ялов Дмитро Ігорович (ПМ-22)

ІІ місце – Кожанова Діана В’ячеславівна (Ю-22)

ІІІ місце – Мамренко Владислав Олександрович (Ю-22)

У цей скрутний період життя, наша університетська спільнота продовжує боротися з ворогом, розвінчуючи пропагандистські теорії про мову, історію та культуру українського народу. Постать Великого Кобзаря буде завжди поряд:

Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила І воля святая!