• Приєднуйся:
  •  
9 лист. 2021 р.

Шановні колеги та здобувачі вищої освіти!

Мова є найбільшим надбанням людства. Вона існує не сама по собі, а в людському суспільстві, у свідомості членів суспільства, реалізується в процесах мовлення, тому її існування залежить від кожного з нас. Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби. Існують версії, що раніше на території України застосовували кілька видів писемності, деякі з них використовували грецьку абетку або латиницю. Сучасний алфавіт української мови здебільшого складається з аналогів грецьких літер і декількох слов’янських знаків, однак раніше, крім кирилиці, використовувалася так звана глаголиця. Кілька століть нас привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української писемності, історії та культури, що сягає глибокої давнини і налічує багато тисячоліть.

День української писемності та мови встановлений указом Л. Кучми 1997 року і відзначається на честь українського літописця преподобного Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Президенти України складають присягу на вірність українському народові на оригіналі рукописного Пересопницького Євангелія, написаного в 1556-1561 роках, з 1991 року. Клятву вірності на цій книзі давали президенти Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Віктор Янукович, Петро Порошенко та Володимир Зеленський.

Наукові спільноти мають активно показувати приклад щодо підтримки української мови як на теренах нашої держави, так і за її межами. Наш навчальний заклад не виняток, тому дозвольте вас привітати з цим чудовим святом та побажати вам творчого натхнення, міцного здоров’я та мирного неба над головою.

Кафедра прикладної лінгвістики